Ruta de Sant Maurici
Ruta de Sant Maurici
Ruta de Sant Maurici
Ruta de Sant Maurici

Ruta de Sant Maurici

  • Senyalització:
  • Dificultat:
  • Longitud: 8.6 km
  • Desnivell: Positiu 35m
  • Tipus d'activitat:
  • Tipologia: Circular
  • Durada: BTT: 30 minuts

Aquesta ruta s’inicia a la zona esportiva de Caldes de Malavella. Es tracta d’un itinerari molt assequible, ja que els desnivells no són gaire importants i es tracta d’una ruta de curt recorregut.

A més a més, s’arriba en un indret molt emblemàtic de Caldes: l’ermita de Sant Maurici i el Castell de la Malavella:

El Castell de la Malavella
La primera dada documental de la que es té constància del Castell de la Malavella és del 1054 arran d’una escriptura de terres feta per la Comtessa Ermessenda. Se l’esmenta com a “castro vetulo”. Tres anys més tard, el 1057, es tornen a tenir notícies del Castell “castro quod dicunt Malavella” en un jurament fet a la Comtessa Almodis, muller del Compte Ramon Berenguer I, fill d’Ermessenda.  El castell es construí en una zona elevada, de control del territori. El seu origen es deu a la repoblació d’aquestes terres seguint models feudals. Les seves restes, que són del segle XII, són de color negre, color que li ve de les pedres de basalt que formen el mateix turó, restes d’una antiga xemeneia volcànica
Els afloraments basàltics del Puig de St. Maurici
A Caldes de Malavella destaquen diversos afloraments volcànics. El més important per les seves dimensions és el que es localitza al puig de Sant Maurici on hi trobem una xemeneia volcànica per on pujaren i foren emesos el magma, els gasos i els materials de projecció. Aquesta xemeneia està formada per centenars de primes basàltics de fa 4,4 milions d’anys.
Es pot observar com les parets del Castell varen ser construïdes usant aquests prismes basàltics per a aprofitar els recursos més immediats i reduir, molt probablement, les despeses de picapedrer.
L’ermita de Sant Maurici
És una construcció que es va edificant en diferents etapes en l’època medieval a causa de la necessitat d’ampliar la cabuda de l’antiga capelleta annexa al Castell de Malavella. Durant el S.XVIII es construeix la façana i l’escalinata, dotant-la d’una certa majestuositat que abans no tenia. Va funcionar i encara ho fa com a centre de reunió dels habitants de les proximitats, i és un indret molt valorat pels veïns de Caldes, on cada any se celebra el 22 de setembre (festa local, diada de Sant Maurici) un concorregut aplec on hi tenen cabuda celebracions religioses, un dinar popular i audicions de sardanes

Aquesta ruta s’inicia a la zona esportiva de Caldes de Malavella (Avda. de Caldes, s/n), davant del pavelló poliesportiu i molt a prop de la comissaria de policia. El primer tram de la ruta circula principalment per part del nucli urbà de Caldes de Malavella, fins que surt del poble en direcció sud pel camí de Vidreres. Poc després del trencant cap a la urbanització Malavella Parc, la ruta es desvia cap a una pista forestal cap a l’esquerra, que porta directament fins a Sant Maurici, que dóna nom a la ruta. Sant Maurici és un santuari del s. XIX, que es troba just al costat de les restes de l’antic Castell de Malavella. Aquest castell, d’origen militar i que va funcionar fins al s. XIV, data del s. XI, formà part de la baronia de Llagostera. Durant la ruta, cal destacar que el paisatge és el típic de la plana selvatana, amb terres de cultiu i retalls de boscos. Aquesta ruta comparteix l’inici amb la ruta dels Camps de l’Onyar, que pot servir de complement si ens hem quedat amb ganes de més.

   
Wikiloc - Rutes del Món