Ruta Fonts i Patrimoni

Font de la Mina i safarejos Municipals

La Font de la Mina és una font d’aigua termal, també coneguda amb el nom de Raig d’en Mel. Aparegué arran de les obres de construcció d’una mina, que es feien per dessecar un camp pantanós.

Durant la dècada de 1840 la seva aigua calenta fou canalitzada de forma subterrània fins a unes cases de banys, que foren els antecedents dels balnearis Prats i Soler. L’aigua de la font va ser embotellada per al consum pel Balneari Prats amb el nom d’“Agua del Balneario Prats” i pel Balneari Soler com a “Fuente Cataluña”, fins que tots dos van fusionar-se sota el nom “Agua Malavella”. Finalment, l’any 1985 va ser adquirida per Vichy Catalan. L’aigua brolla a uns 60 ºC i presenta reconegudes propietats; per això és habitual la presència de gent de la comarca per prendre-la.

Els safareigs que hi ha propers s’omplen de l’aigua termal que sobreïx de la font, i a tota la contrada gaudia de molta anomenada a causa de la seva idoneïtat per fer la bugada. Aquest és l’origen del topònim de la Riera del Lleixiu, que transcorre pel davant i que en recull l’aigua.