Llegenda de la malavella

Plaça de l’Ajuntament i carrers contigus

La llegenda de la Malavella se situa a l’indret màgic de l’ermita de Sant Maurici i el Castell de la Malavella, lloc on es va vèncer a la senyora feudal, una dona vella, dolenta i misteriosa, per alliberar el poble de Caldes dels impostos i de la por davant la desaparició constant dels seus infants.

Segons diu la llegenda, la bruixa de la Malavella tenia un pacte amb el diable mitjançant el qual podia mantenir el poder econòmic sobre els vilatans, però sempre i quan cada nit sopés el cor d’un nen petit.

Gràcies a un xicot foraster, en Maurici, que va anar a trobar feina en el castell de la senyora, es va descobrir el terrible secret d’aquesta bruixa feudal. Una nit, li donà per sopar el cor ranci del seu servent geperut, que la debilità, i així el poble de Caldes va foragitar aquesta mala vella qui mai més va tornar a vila.

És per aquest motiu que a Caldes de Malavella recordem, cada últim dissabte d’abril, el nostre passat més fosc personalitzat en la figura d’aquesta senyora feudal, malvada, la bruixa Malavella.

Dada real: es té constància documental del Castell de la Malavella el 1054 arran d’una escriptura de terres feta per la Comtessa Ermessenda. Se l’esmenta com a “castro vetulo”. Tres anys més tard, el 1057, es tornen a tenir notícies del Castell “castro quod dicunt Malavela” en un jurament fet a la Comtessa Almodis, muller del Comte Ramon Berenguer I.

 

FESTA DE LA MALAVELLA CADA ÚLTIM DISSABTE D’ABRIL (activitats tot el cap de setmana)

La Festa de la bruixa Malavella va néixer fruit de diverses voluntats i iniciatives de recuperar i promocionar la llegenda de la Malavella, i lligar-ho així amb el món imaginari i ocult. Durant tot el cap de setmana es programen activitats que giren entorn la llegenda, els gegants i l’indret de Sant Maurici. A la tarda se celebra una dansa on es representa la llegenda i on hi participen més d’un centenar de caldencs (grans i petits) i fins a la una de la nit se celebra el Mercat Nocturn Esotèric, un mercat de parades de màgia, tarot i esoterisme.

Lloc: Plaça de l’Ajuntament i carrers contigus. Ermita de Sant Maurici i castell de la Malavella.

Activitats relacionades

Segueix-nos a Instagram

@visit_caldes