Balneari Vichy Catalan

Avinguda Doctor Furest i Roca, 32 Web de l'establiment

El Balneari Vichy Catalan va ser promogut pel doctor Modest Furest i Roca, que l’any 1880 va comprar els terrenys del Puig de les Ànimes. Aquesta adquisició tenia com a objectiu l’explotació de les fonts d’aigua termal, que consistí en la construcció d’una planta embotelladora i en els banys “in situ”. L’aigua de les fonts Gran, de la Cantera, Xica i del Fetge va ser inicialment comercialitzada amb el nom d’“Agua del Puig de las Animas”, declarada ja llavors d’utilitat pública. L’any 1891 l’aigua adoptà el nom de “Vichy Catalan”, per analogia amb les reconegudes aigües medicinals del centre termal francès. Aquell mateix any, el Dr. Furest va consolidar el projecte amb la construcció d’un balneari, encarregat a Gaietà Buïgas i Monrabà.

La planta embotelladora va assolir ben aviat un èxit notable, que l’Ajuntament de Caldes va reconèixer atorgant al Dr. Furest la distinció de fill adoptiu de Caldes de Malavella. Arran de les despeses considerables derivades de la construcció del balneari, l’any 1900 es formà la nova societat “S.A. Vichy Catalan”, en la qual s’incorporaren els quatre socis barcelonins Josep Ferrer i Torralbas, Josep Serradell i Amich, Bonaventura Blay i Milà i Josep Vias i Camps.

El balneari el projectà l’arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà com un edifici de dimensions monumentals, d’estil modernista i de marcada inspiració arabitzant. Consta de dues parts diferenciades que formen una “T”: la primera, de composició més senzilla, i, la segona, amb més decoració i visibilitat. A la primera part, les obertures són d’arc de ferradura, formant un pòrtic a la planta baixa amb un porxo avançat central que constitueix l’accés principal. També hi destaca un pati interior amb una font, davant de la qual hi ha una capella dedicada a sant Josep i a sant Esteve, construïda sota la influència de l’estètica modernista. De la segona part, en destaquen les torres amb merlets dels extrems i la part central, així com les obertures d’arc de ferradura emmarcades de tonalitat diferent.

El Balneari Vichy Catalan gaudeix, a més a més de l’allotjament i dels serveis de termalisme, de la tranquil·litat i el benestar. Envoltat per l’encant del modernisme, són extensos jardins i els espais comuns plens d’història com el saló-cafeteria, la terrassa, la capella, el jardí interior, la sala de festes, la piscina exterior. En definitiva, un conjunt gratificant i renovador en aquest entorn de la  Costa Brava interior.

Av. Dr. Furest, 32 | 972 47 00 00
reserves@vichycatalan.es | www.balneari.cat

Activitats relacionades

Segueix-nos a Instagram

@visit_caldes