Vescomptat de Cabrera

Ruta del Vescomptat de Cabrera

El municipi de Caldes està situat en un indret estratègic de comunicacions, per això, el rastre de totes les civilitzacions que han habitat el nostre país és present a la vila. Vine a descobrir el Castell de Caldes a través de la ruta militar del Vescomptat de Cabrera. 

El Vescomtat de Cabrera limitava amb territoris que estaven controlats per altres senyories feudals (Cardona, Montcada, Cruïlles, l’Església, etc.), amb les quals s’establien relacions de veïnatge que, en funció de l’època i les circumstàncies, podien ser més o menys bones.
El castell de Caldes es construí damunt d’unes antigues termes romanes a mitjan segle XII. Se’n conserven tres torres de planta circular, un tram de muralla, dos edificis molt modificats i, possiblement, l’ermita de Sant Grau.

Al llarg del segle XVIII l’espai intern fou dividit en diversos habitatges, i durant la centúria següent s’enderrocaren la majoria d’aquestes divisions per a construir-hi l’antiga planta d’embotellament d’Aigua Imperial.

Els edificis del castell van ser el centre de salut de Caldes fins l’any 2009 i actualment acullen un centre de recerca i interpretació del patrimoni municipal. Als afores del nucli urbà hi ha un altre castell que, segons la llegenda que dóna nom al poble, era la residència d’una senyora feudal anomenada popularment “mala vella”.

Vídeo de La Ruta dels Cabrera – El Castell de Caldes | Facebook



Els dominis del vescomtat de Cabrera s’estenien des de les muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la Mediterrània. Avui podem resseguir-ne l’empremta i descobrir-ne l’interminable llegat a través de cinc itineraris temàtics que engloben fins a 38 monuments i punts d’interès patrimonial.

El Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera, ubicat al castell de Montsoriu, és un bon inici de la ruta militar, amb una xarxa de castells i cases fortes que assegurava la defensa i el control del territori de la nissaga. Entre els quinze punts de la ruta, hi trobareu castells com el d’Anglès, el d’Hostalric, el de Caldes de Malavella i els de Sant Joan de Blanes i de Lloret de Mar.

La ruta religiosa recorre esglésies, ermites i monestirs de diferents ordes, el més important dels quals va ser el monestir benedictí de Sant Salvador de Breda, fundat pels vescomtes Ermessenda de Montsoriu i Guerau de Cabrera el 1038. La vila emmurallada d’Hostalric, que es va consolidar com a capital vescomtal i va centralitzar bona part de l’alta administració dels Cabrera, és el punt de partida de la ruta administrativa.

La ruta comercial s’inicia al Palau Vescomtal de Blanes i ressegueix les principals vies de comunicació que connectaven els diferents mercats i les rutes marítimes amb tot el Mediterrani. Aquests itineraris temàtics es complementen amb la ruta Descobreix el vescomtat a partir del centre d’interpretació ubicat al Museu Etnològic del Montseny, a Arbúcies, que exposa un dels fons més importants dels segles XIV-XVI del país.

Informació pràctica:

Lloc: tretze municipis de la comarca de la Selva (Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres).
Consulteu tots els punts d’interès de cadascuna de les rutes a https://larutadelscabrera.cat/

El Castell i Les Muralles Medievals

Caldes de Malavella