Visites al Camp dels Ninots

 

 
22 12 15 senyalitzacio camp dels ninots 1
Les figures que donen la benvinguda a la ruta

Aquest dimecres 17 comencen les visites guiades programades per tots els dimecres i dissabtes d'aquest mes de maig.

Les visites es portaran a terme a les 11h del mati al jaciment del Camp dels Ninots.

Els encarregats de la visita, arqueòlegs membres de l'IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) explicaran els resultats de la campanya d'enguany i els situaran en el context de totes les troballes fetes en tots aquests anys d'excavacions.

Les visites tindran un preu de 3€, i es podran comprar les entrades a l'Oficina de Turisme o bé en el Balneari Prats o en el Balneari Vichy Catalán.

El Jaciment del Camp dels Ninots

El jaciment del Camp dels Ninots està situat en el cràter d'un volcà d'uns 275.000 mque es va extingir i es va omplir d'aigua donant lloc a un llac en el qual es van anar acumulant sediments fins a omplir-se i assecar-se. Al Camp dels Ninots s'hi ha trobat una gran quantitat d'esquelets sencers de grans i petits vertebrats, entre els quals, rinoceronts, tapirs i bòvids, tortugues, granotes verdes, ofegabous, tritons palmats, peixos d'aigua dolça i aus.

 

26 05 16 balanc campanya camp dels ninots tapir 1
Imatge general de l'esquelet sencer del jove tapir de 3,1 milions d'anys d'antiguitat. 1,80m de llarg, 1,30m d'alçada i uns 250kg de pes.

L'elevat nombre d'individus que conté en suggereix una mort sobtada, probablement produïda per la inhalació de gasos del volcà. Les característiques de l'aigua, rica en minerals, n'ha permès un grau de conservació extraordianri, en molts casos amb els esquelets sencers i amb els ossos sense haver-se separat.

També destaquen la gran quantitat de restes vegetals, especialment d'empremtes de fulles, tiges i llavors, així com un important registre de pol·len. 

Aquestes dades han permès reconstruir l'ecosistema vegetal, des de la vegetació aquàtica i amfíbia, fins al bosc de ribera, formada sobretot per verns, i la de més enllà del llac, amb laurisilva, alzinars subtropicals, grèvols i arbres caducifolis com ara els noguers. La presència d'ocupació humana al nord i nord-est del jaciment, on s'han recuperat restes de finals del Plistocè, aporta alt valor geològic i paleontològic al Camp dels Ninots.

22 12 15 senyalitzacio camp dels ninots 2
Un dels cartells informatiu que es troben en el Camp dels Ninots

Els estudis paleoclimàtics i de reconstrucció paleoambiental al Camp dels Ninots i les dades que aporten esdevenen cabdals per al coneixement del clima i el paisatge d'aquesta regió durant el Pliocè, fa uns 3,2 milions d'anys.

 

Caldes a un cop d'ull:

Fulletó Whats On