La ruta de les fonts

 

L'aigua és l'element que determina l'evolució de Caldes; el brollar de les aigües s'ha anat solidificant en l'arquitectura modernista, noucentista i eclèctica que avui encara podem observar en el nucli urbà.

Visita les fonts més rellevants de Caldes i descobreix l'estret lligam de les aigues amb el poble:

 

Gotmalavellat 

Si vens a l'Oficina de Turisme interessant-te per la ruta de les fonts i les qualitats de les aigües termals de Caldes, emporta't un got de record per a poder degustar l'aigua de les fonts.

Molts són els doctors, dietistes i les persones relacionades amb el món de la nutrició que han elaborat textos científics sobre les propietats que té l’aigua de Caldes en la salut de les persones.

Fem la ruta, fem salut!

 

 

   FONT DE LA MINA o "RAIG D'EN MEL"


Font d'aigua termal. Carrer de Transmuralla.
Doll del Puig de les Moleres. L’aigua brolla a una temperatura pròxima a 60º. És una de les fonts més conegudes de la població. Va aparèixer arran d’una extracció de terres que es realitzà per dessecar un camp pantanós. És habitual la presència de gent de tota la comarca fent cua per prendre les seves aigües, de reconegudes propietats.
FONT DELS BULLIDORS

Font d'aigua termal. Plaça de l'Aigua.
Doll del Puig de Sant Grau. L’aigua brolla a una temperatura pròxima a 60º. En època romana l’aigua dels Bullidors era aprofitada per les termes. L’aigua d’aquesta font es va comercialitzar el 1902 amb el nom de “Vichy Caldense”, però al cap de poc temps passà a anomenar-se “Agua Xala” i ja d’una manera definitiva, al 1912, amb el nom d’ “Agua Imperial”.
FONT DE SANT NARCÍS

Font d'aigua termal. Carrer de les Termes Romanes.
Doll del Puig de Sant Grau. L’aigua brolla a una temperatura pròxima a 60º. Al Turó de Sant Grau li corresponen diversos sortidors o fonts: Font d’en Pla o de Sant Narcís, Els Bullidors, Raig de Sant Grau o de la Roqueta, Font de l’Hospital i Can Manegat. El brollador de Sant Narcís va obtenir l’autorització per a exportar les aigües amb el nom de “San Narciso” el 1870, aleshores de propietat de la família Pla i Deniel.
LA FONT DE LA VACA

Font d’aigua potable. Parc de la Font de la Vaca.
Una rajola és causa o motiu del nom de la font que brolla al parc, que va néixer amb la voluntat de ser un espai per anar a prendre la fresca. I, efectivament, l’excursionisme a les fonts era una activitat molt arrelada entre els clients dels establiments a principis del s.XX.
FONT DE CAN CALVET

Font d’aigua potable.Carrer de la Plaça Petita.
Es diu d’aquesta font que hi havia rajat aigua calenta. Situada a la Plaça Petita davant del que era el nucli del poble en època medieval: l’encreuament dels 4 Portals, el de Vidreres (C/Major), Portal de Girona (C/Llibertat), Camí Ral de Santa Coloma (Pl.Sant Grau) i el Portal de Cassà/Llagostera (C/ Pl.Petita).
FONT DEL CANTI

Font d'aigua potable. Avinguda Catalunya/Carrera de Girona.
Existeixen la vella i la nova Font del Canti. La Font vella, fàcilment identificable per un canti a la part superior, és situada al cap del Carrer Girona i la seva funció original fou la de proveir aigua als veïns més propers, ja que aleshores no totes les cases en tenien. Només en solien tenir les cases de pagès, amb pou propi.

 

Consulteu el fulletó de la Ruta de les Fonts amb el mapa inclòs (.pdf) RutadelesFonts Page 001

 

Caldes a un cop d'ull:

Fulletó Whats On

El llibre de La Vila Termal:

Caldes de Malavella, La Vila Termal