Els balnearis

Balneari Prats

 

Si bé fins el 1840 l'activitat balneària a Caldes quedava únicament reduïda a banys realitzats dins de les cases particulars, a les quals s'hi transportava l'aigua a força de braços, el 1845 Francesc Dillet demanà autorització a l'Ajuntament per conduir, mitjançant una canonada subterrània, l'aigua de la font de la Mina a casa seva per tal de fer un establiment amb quatre o sis banyeres. És el primer intent, que cristal•litzarà, de tirar endavant un establiment pensat únicament per a destinar-lo a casa de banys i que al cap d'uns anys es transformaria en el balneari Soler. En aquesta mateixa dècada dels anys quaranta, la família Prats canalitzant també l'aigua de la font de la Mina, aixeca un establiment, ("Baños de Prats") per tal d'oferir convenientment l'aigua termal a aquells que anaven darrera de les seves qualitats. El nombre de concurrents que feren estada a Caldes durant aquests primers anys de creació de les cases de banys (entorn de 400 de mitjana anual) palesen que des del primer moment es va tenir un notable interès per les aigües de la vila. Martinez Quntanilla en el seu treball La provincia de Gerona. Datos estadisticos publicat el 1865, dibuixa ja una situació molt diferent de la de vint-i-cinc anys enrera:

existen dos establecimientos, pudiéndose albergar en cada cual y con separation, de 30 a 40 personas: Uno tiene 9 pilas y el otro 6. Però en la villa, que solo en el casco reune 150 vecinos, pueden alojarse algunas personas en camas de regular comodidad".

La transformació d'aquestes cases de banys en balnearis, va seguir un lent camí que no va concloure fins finals de segle. De tota manera, l'arribada a Caldes del Doctor Modest Furest i Roca, de ben segur que va suposar un revulsiu i una nova concepció d'entendre l'activitat que girava entorn de l'aigua termal.

Modest Furest, metge de la ciutat de Girona, comprà el 1880 els terrenys del Puig de les Ànimes i començà a edificar-hi un edifici destinat a l'explotació industrial de les aigües. A més d'aquest aprofitament enfocat cap a rembotellament i a la presa d'aigües al peu de les fonts, Furest va mes enllà i pretén construir un gran edifici balneari que no tingui res que envejar als grans balnearis europeus. Abans d'arribar al final del segle i seguint un projecte arquitectònic de Gaieta Boigas i Monrabà, aixecà el seu balneari batejat amb el nom de Vichy Catalan.L'exemple del Dr. Furest va ser seguit ràpidament pels altres dos establiments de banys de Caldes que emprengueren, en aquests mateixos anys, profundes reformes per tal d'oferir la varietat de serveis pròpia dels balnearis.

 

BALNEARIS

BALNEARI PRATS
Plaça Sant Esteve
Telf. 972 47 00 51 nº 7
Web: Balneari Prats
Mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
BALNEARI VICHY CATALÁN
Avinguda Doctor Furest, nº 32
Telf: 972 47 00 00
Web: Balneari Vichy Catalán
Mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Caldes a un cop d'ull:

Fulletó Whats On

El llibre de La Vila Termal:

Caldes de Malavella, La Vila Termal